Sütemény, édesség, és ami még illik hozzá

datolyAlma

datolyAlma

Kalács / barchesz

2016. január 14. - datolyalma
dsc03548.JPGEzt a barchesz (avagy kalács) receptet már régóta szerkesztgetem, és úgy érzem, eljött az ideje, hogy végre útjára bocsássam. A fotón az őszi zsidó új évre készített kerek verziók láthatók, persze lehet hagyományos hármas fonással, és a szerintem szebb négyes fonással is készíteni, ki ahogy akarja (lent vannak linkek is).
Persze ezt is a kibucban tanultam, ez egy kis és nagy mennyiségben is kipróbált recept, ráadásul a legtöbb kalácstól eltérően szinte vegán, vagyis az, ha kihagyjuk a tetejéről a tojást.
Fontos, hogy jó minőségű kenyér lisztből csináljuk, mert ha nem, akkor sokkal kevesebb folyadékot tud felvenni, és kevésbé lesz finom.
Ahogy a többi kelt tészták, kelesztés után betehetjük mélyhűtőbe és ott nagyjából egy hónapig eláll, tehát lehet egyszerre nyugodtan nagyobb adag tésztát is készíteni, ha már nekiállunk...
Hozzávalók két 40 dekás, vagy négy 20 dekás kalácshoz, ennél kevesebbet nem érdemes készíteni szerintem.
  • 0,5 kg fehér liszt
  • 62 gramm cukor
  • 0,5 kanál só (durva lehetőleg)
  • egy zacskó instant élesztő vagy 3-5 dkg friss
  • 25 ml olaj
  • kb. 375 ml víz, meleg-langyos, de lehet több is, csak lassanként kell hozzáadni, hogy a dagasztás végén enyhén ragacsos legyen a tészta
Először összekeverjük az összes száraz alapanyagot, és utána hozzáadjuk és elkeverjük a nedveseket (ha friss élesztővel dolgozunk, akkor persze először kis cukorral langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt). Kézzel erőteljes mozdulatokkal elég 8-10 percig dagasztani, géppel 5 perc is elég.
A tésztát egy labdaként beolajozzuk és tiszta edénybe tesszük kelni, meleg helyre, nedves konyharuhával letakarva. Nagyjából 2-2,5 órát kel, ezalatt a kétszeresére dagad.
Ezután kis labdákra szedjük, aszerint, hogy hány kalácsot akarunk. Ezután letakarva még fél órát kelesztjük.
Megfonjuk a kalácsokat, lehet kereket és rengeteg egyéb formájút is. Ha készen vannak, sütőpapíros tepsire tesszük őket. Itt még fél órát kel nagyjából, ekkor érdemes már a sütőt begyújtani. 
Megkenjük kicsit felvizezett tojással, vagy lehet csak tojássárgájával is. Ízlés szerint durva sót, mákot, szezámmagot, cukrot, fahéjat szórunk rá.
170 fokon sütjük 20-30 percet, de 15 perc után érdemes rápillantani, mert sokszor a teteje már elkezd megégni, és akkor be kell fedni ezüstpapírral. Kicsit lehet a sütőt párásítani.
Rácson hagyjuk kihűlni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://datolyalma.blog.hu/api/trackback/id/tr278168286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása