Datolyás tekercset ajánlani főleg Magyarországon tartózkodó olvasóknak talán egy kicsit felesleges, de ez egy izraeli klasszikus, és gondoltam ha már, akkor írok egy kicsit egy általunk nem ismert datolya fajtáról is.
A legegyszerűbb, ha van előre elkészített datolya krémünk valahonnan (mondjuk veszünk valami datolya-termesztő országban), szerintem otthon nem lehet kapni. A krémet el is lehet készíteni Bari típusú datolyából, amit képen láthattok még félig éretlen formájában, ahogy fürtöstül levágják a fáról. Nagyjából fél kiló datolyát kell kimagozni és 5 percig főzni, mivel az állaga már amúgy is félig krémes, ezért tényleg elég csak egyet rottyantani rajtuk. Viszont, ugyan még nem próbáltam, azt gondolom, hogy igazi sűrű magyar szilvalekvárral is nagyon jó lesz ez a keksz, és lehet még egyéb töltelékekkel kísérletezni (kakaó, vagy nutella talán túl édes lesz, de lehet, hogy nem...)
Izraelben pedig bari datolyát a "szomszédunktól" Szamar kibuctól érdemes venni, Neot Semadar nem árulja az ott termett barit, csak a lakók esznek belőle. Viszont most felfedeztem, hogy a disztribútor ugyanaz, és még izginek tűnő receptek is vannak az oldalukon.
Hozzávalók 6 tekercshez (kb. 60 kekszhez):
- 1 kg liszt
- 40 dkg vaj/1.5 pohár olaj
- 1/2 pohár olaj
- 1/4 pohár meleg víz
- 3/4 pohár joghurt
- vanília
- 1/2+ pohár porcukor
- csipet só
- Töltelék:
- 20 dkg datolya krém / sűrű szilvalekvár / egyéb töltelék
- kókusz reszelék, apróra tört dió tetszés szerint
Összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, vanília valamilyen formában és a só), majd az olajat, a vizet és fél pohár joghurtot is. Összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat, és ha a tésztát nagyon nehéz gyúrni, száraz, akkor hozzáadunk még joghurtot. A cél, hogy kicsit szétesős legyen a tészta, de azért tudjunk vele rendesen dolgozni később. Jó fél órára hűtőbe tenni, de lehet akár 1-2 napra is, ha úgy jön ki.
6 golyóra szedjük a tésztát és lisztezett felületen mindegyiket vékonyra, nagyjából 40 mm-es lapokra nyújtjuk, amiket vékonyan megkenünk a töltelékkel és rászórjuk a kókuszt/diót/egyéb finomságot, amit gondolunk. Óvatosan felgöngyölítjük őket és a rudakat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Éles késsel előre kijelöljük a szeletelés helyét (kb. 1 centi széles szeleteket érdemes vágni belőle). 170-180 fokon 25 percig sütjük, épp csak egy ici-picit kell, hogy megbarnuljon a teteje, különben már kiszárad! Ha kihűlt, szeleteljük.
Kiegészítés:
Kipróbáltam a bejgli mákos töltelékével, és így is nagyon finom lett! Mivel a ez kicsit vizesebb, mint a datolyakrém, ezért a tészta belül nedves lesz és úgy fog tűnni, mintha nem sült volna át eléggé, de ez ne tévesszen meg senkit, ugyanannyi ideig kell sütni ezt is.
Íme a töltelék a fenti adag tésztához:
-
250 g darált mák
-
130-150 ml víz
- 10 dkg cukor
- 4 evőkanál szilvalekvár
- fél citrom reszelt héja
- 8 dkg mazsola
- 1 alma reszelve
- és lehet még rakni bele egyéb dolgokat is...
A forró vízben feloldjuk a cukrot, aztán leforrázzuk vele a mákot. Kis lángon kevergetve egyenként beletesszük a többi hozzávalót is, és 4-5 perc alatt összefőzünk mindent. Érdemes kicsit kihűteni, mielőtt felhasználjuk.