Sütemény, édesség, és ami még illik hozzá

datolyAlma

datolyAlma

Diós-mézes keksz

2015. december 12. - datolyalma
Az eredeti recept erről a blogról való. Héberül van, de a képek miatt érdemes megnézni. Ő pekánnal és kevesebbel készíti, én persze sima dióval csináltam, és ebbe egy pár dekával kevesebb vaj és több dió/kevesebb liszt ment, így is jó volt szerintem.
Dupla adagot csináltam, ehhez a hozzávalók (50-60 db lesz belőle):
  • 320 g liszt
  • kicsi só
  • 100 g darált dió
  • 210 g vaj, puhán
  • 2-3 ek növényi olaj (vagy még 5 dkg vaj)
  • 50 g cukor
  • 3 ek méz
  • vanília (aroma, vagy igazi)
  • + diók (még kb. 10 deka) a tetejére és még 3 ek méz
dsc03579.JPGA tésztát elkészítjük a szokásos módon - minden száraz és minden nedves alapanyagot először külön-külön összekeverünk, majd egybe az egészet, és legalább 1,5 órára, legfeljebb egy napra hűtőbe tesszük.
2.5 cm átmérőjű és 1 cm vastag körlapokat formázunk belőle (legegyszerűbb hengereket, és azokat felvágni 1 cm-es szeletekre), mindegyik tetejére egy fél/negyed diót teszünk.
10-12 perc alatt 160 fokon sütjük.
Amíg még meleg, forró vizes fürdőben felolvasztott mézet kenünk a tetejére, és hagyjuk teljesen kihűlni, de nem a sütőlapon, mert úgy az alja már oda fog égni. A mézet beszívja a süti, ha melegen kenjük meg, így később nem fog ragadni.

A bejegyzés trackback címe:

https://datolyalma.blog.hu/api/trackback/id/tr418168278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása